Гру
29
2016

Про багатих в церкві

П’ятниця Седмиця 31-ша після П’ятидесятниці

Проповіді на кожний день. В.Резніков.

Аудіо(МП 3):

Про багатих в церкві

Мк.10:23 – 32  Иак.2:1- 13

Господь сказав: «істинно говорю вам: нема нікого, хто залишив би дім, чи братів, чи сестер, чи батька, чи матір, чи жінку, чи дітей, чи землю ради Мене і ради Євангелія і не одержав би сторицею вже нині, в час цей, серед гонінь, — домів, і братів, і сестер, і батьків, і матерів, і дітей».

Християнин входить в нову сім’ю, члени якої «які не від крови, не від похоті плотської, не від хотіння чоловічого, а від Бога народилися» (Ін. 1: 13). Так має бути. Але, читаючи Апостольські послання, бачимо, що з самого початку далеко не завжди було так. Багато чого нагадує наш, більш холодний час. Далеко не всі багаті, входячи в церкву, все продавали і роздавали. Та Господь і не вимагав цього. Він просто з глибоким співчуттям зазначав: «діти, як тяжко тим, хто надіється на багатство, увійти в Царство Боже! Бо легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому ввійти в Царство Боже». Багатий, як ніхто, вростає в це життя. Він звикає до розкоші, до спокою, до поваги. І часто виходить, що саме багаті «зневажають те добре ім’я» християнина.

Але й чуже багатство теж часом заворожує. І Апостол саме бідних застерігає: «якщо у зібрання ваше ввійде людина із золотим перснем, у багатому одязі, увійде ж і бідний у драному одязі, і ви, дивлячись на одягненого у багатий одяг, скажете йому: «Тобі добре сісти тут», а бідному скажете: «Ти стань там або сідай тут, біля моїх ніг»‚ — то чи не поділилися ви в собі»? Невже в церкві те ж, що у мирських? Невже і тут дивляться не на серце, а на кільця і на одяг? І навіть не в тому біда, що з повагою поставилися до багатого. Біда в тому, що при цьому – «зневажили бідного». Тим самим порушили «закон царський за Писанням: «Люби свого ближнього, як самого себе». А переступивши один закон, негайно стали злочинцями і «у всьому». Впали перед сильними миру цього, тим самим схилилися і перед самим миром, показавши себе «суддями з жалюгідними думками»!

А щоб «багатий», якій увійшов до церкви став, по слову Апостола, хвалитися «смиренням своїм», треба, щоб «брат смиренний» спочатку став хвалитися «високістю своєю» (Як.1:9 -10). Якщо бідний пам’ятатиме, яке багатство набув тут, то і багатий відчує всю свою бідність і злидні, які тягнуться за ним з миру.

_______________

◄ День 351 ► Святитель Феофан Затворник

Думки на кожен день року за церковним читанням із Слова Божого•

Почувши слово Господа про незручність багатим ввійти в Царство Боже, учні подумали: «хто ж може спастися?» (Мк.10: 26) Господь сказав на це: «для людей це неможливо, та не для Бога, бо все можливо Богові» (Мк. 10:27). Неможливо відмовитися від користолюбства без впливу на серце благодаті. Неможливо подолати всі інші пристрасті і весь гріх, що живе в нас; позбутися його породженнями без благодаті Божої. Благодать Божа дається по вірі в Господа, в таїнствах Св. Церкви. Тримайся ж міцніше Св. Церкви Божої і всіх її установ. Тоді сила Божа, що сприяє добру, завжди буде притаманна тобі. Тільки при цьому завжди пам’ятай, що освітлювальні й життєдайні ці установи – засоби, а не мета. Проходь їх тільки для того, щоб під дією їх оживити і підсилити приховані в тобі благодатні сили. Удавайся потім на звершення своїх справ як «досконала Божа людина, до всякого доброго діла готова» (2Тим.3: 17). Якщо втримаєш, сховаєш прийняте в собі і не реалізуєш у благі справи, – будеш неправий. Кривдить і той, хто цурається всього церковного. Від неправдивих ревнителів благочестя самий лад життя у чеснотах піддається звинуваченням. Але це не віднімає величі у цього ладу і не виправдовує хитромудрих, що у марноті цураються чеснот на цій підставі.

 

Коментування вимкнено

Залишати вiдгуки заборонено.