Лис
12
2017

Про любов, чудо і знамення

Понеділок. Седмиця 24-та після П’ятидесятниці

В’ячеслав Резніков.

Аудіо:

Лк.11:29 -33. 1 Сол.2:20- 3: 8

Одного разу приступили до Господа Ісуса Христа «фарисеї і саддукеї і, спокушаючи Його, просили показати їм знамення з неба» (Мф.16: 1). Але Господь відповів: «Рід лукавий і перелюбний знамення шукає, і знамення не дасться йому, крім знамення Іони пророка».

Все, що робив Господь, це, по-перше, любов і милосердя. По-друге, це завжди диво, тобто вільне і незалежне розпорядження всім, що в світі. І по-третє, це ще й «знамення», тобто вказівка на Його найвище достоїнство. Господь здійснює, а в результаті виходить і одне, і друге, і третє. Він і викриває тих, хто намагається відірвати одне від двох інших. Любов без дива, це не любов, а безсилля. Чудо без любові – всього лише фокус. А просто знамення, це всього лише – самореклама. І в тому, що фарисеї в пошуках знамення умудряються не побачити невідривної від знамення всемогутньої любові, Господь бачить їх безнадійне перебування у темряві.

Щоб розсіяти цю темряву, Він наводить два нібито приклада. «Нібито» – тому що всякий приклад, це, по-перше, чийсь вільний вибір. По-друге, це – конкретна подія. А по-третє, це ще й суд над тим, хто в подібній ситуації вчинив не так. «Приклад», це – як свічка, поставлена «на свічнику, щоб ті, хто входять» не просто почули про світло, але реально б «бачили світло», і схаменулися би, що їх таємне раптом стало явним.

Тому – то «Цариця південна постане на суд з людьми роду цього і осудить їх». «Ниневитяни постануть на суд з родом цим і осудять його». І як же не засудить їх цариця Південна! Вона, жінка, залишає надовго своє царство, і «з кінця світу», за тисячу верст, і не в кріслі літака, а на верблюді, по аравійської пустелі відправляється тільки для того, щоб «послухати мудрість Соломонову»! А «тут», зовсім поруч, Той, Хто незмірно «більше Соломона».

І як же не засудять їх Ниневитяни! Вони повірили пророку Йони, й оголосили пост, і вдяглися у веретища», «і сильно волали до Бога», і «кожен навернувся від злого шляху свого і від насильства рук своїх» (Іони 3,5-8). А «тут» – Той, Хто «більше Іони», терпляче кличе покаятися.

А що стосується власне «знамення», якщо так хочете його бачити, то – будь ласка: «як був Іона в утробі кита три дні і три ночі, так буде і Син Людський в серці землі три дні і три ночі». Бо саме велике, що звершив Господь, це – Його жертовна триденна смерть, і воскресіння. У цьому, по-перше, вище одкровення Його любові, по-друге, досконала перемога над косністю тілесного, тобто, над смертю. І хто побачить у цьому всього лише «знамення», той сам себе осудить останнім, страшним судом.

 

Неделя 23 по Пятидесятнице. Понедельник. (День 298)

«Цариця південна постане на суд з людьми роду цього і осудить їх» (Лк.11: 31). За що? За байдужість до справи, що здійснюэ Господь перед їх очима. Та цариця, почувши про мудрість Соломонову, здалеку прийшла послухати його, а ці мужі, маючи перед обличчям Самого Господа ігнорують Його, хоч очевидно було, що Він вище Соломона, «Мої думки — не ваші думки, ні ваші путі — путі Мої, говорить Господь. Але, як небо вище за землю, так путі Мої вищі за путі ваші, і думки Мої вищі за думки ваші.» (Іс.55: 9). І всіх байдужих до справ Божих, засуджує південна цариця, тому що Господь завжди серед нас; Він так само очевидно присутній в тих подіях, як і у євангельських оповідях зараз. Читаючи Євангеліє, ми маємо перед очима Господа з усіма чудовими справами Його, бо вона також безсумнівна, як безсумнівно свідоцтво власних очей. Господь між тим, хто слухає Його і закарбовується в душах наших. А ми затуляємо очі свої або звернули їх в інший бік, тому й не бачимо; а не бачачи, не займаємося справами Господа. Але це не вибачення, а причина неуваги, стільки ж злочинна, скільки злочинна і сама справа, що походить від неї. Діло Господа – наша перше діло, тобто спасіння душі. До того, що від Господа, ми повинні дослухатися й без відношення до нас, чи не тим більше коли воно все звернено на нас, на улаштування нашої істотної справи, значення якої простягається на всю вічність? Судіть, наскільки ж злочинна неувага до такої справи!

Думки на кожен день року за церковним читанням ям із Слова Божого • Тиждень 23 по П’ятидесятниці. Понеділок.

Думки на кожен день року за церковним читанням ям із Слова Божого • Тиждень 23 по П’ятидесятниці. Понеділок.

http://azbyka.ru/otechnіk/?Feofan_Zatvornіk/myslі-na-kazhdyj-den-goda-po-tserkovnym-chtenіjam-іz-slova-bozhіja=298

 

Коментування вимкнено

Залишати вiдгуки заборонено.