Чер
08
2018

Про три сторони правди

Субота. Седмиця 2-а після П’ятидесятниці.4

Проповіді на кожний день. В.Резніков.

Аудіо(МП 3):

Рим.3:19-26; Мф.7:1-8

Всі ми багато говоримо про правду: вимагаємо правди, шукаємо її, боремося за неї, зітхаємо по ній. Але коли наші шукання стикаються, виявляється, що у одного правда одна, у іншого інша. Йшли, здавалося б, до однієї мети, і раптом виявилися непримиренними ворогами. Значить, або шукали не правду, або знайшли зовсім не її.

А нині – ось, вона сама з’явилася. «Тепер же, – пише Апостол, – правда Божа, про яку свідчать Закон і Пророки». Правда ця одна «у всіх і на всіх».

І по-перше, вона в тому, що правих серед нас немає, що «всі згрішили і позбавлені слави Божої». І якщо навіть народ, який одержав від Бога найсправедливіший закон, не спасався, а тільки викривався цим законом, – то вже звичайно, «всякі уста замикаються і весь світ стає винним перед Богом». А тому, хто хотів би виділитися з усього підсудного людства і стати суддею, Господь показує його виняткову підсудність: «І чому ж ти бачиш скалку в оці брата твого, а колоди, що є в оці твоєму, не відчуваєш? Або, як скажеш братові твоєму: дай я витягну скалку з ока твого, коли колода в оці твоїм? Лицеміре, вийми спершу колоду з ока твого, і тоді побачиш, як вийняти скалку з ока брата твого». Але як вийняти цю прокляту колоду, як, нарешті, стати правим перед Богом?

Але поки ми розмірковували, з якого боку почати, ми раптом почули несподівану звістку: виявляється, Господь вже оголосив всіх нас виправданими, і закликає тільки прийти і отримати це «виправдання даром, Його благодаттю»! Це – друга сторона правди.

І вона здалася б абсолютно неймовірною, якби Апостол тут же не відкрив і третьої сторони правди: виявляється, отримуємо ми своє виправдання хоча і даром, але – «благодаттю Його, через відкуплення у Христі Ісусі, Якого Бог призначив як жертву очищення Його Кров’ю через віру».

Ось звідки взялася наша даровизна! Взагалі завжди дивно дізнатися, що хтось ні з того ні з сього за тебе заплатив. Але дізнатися, що за твоє грішне життя заплачено життям Єдиного Безгрішного, – це я́ково?! Причому, ця плата абсолютно достатня і для прощення «гріхів, вчинених раніше, за час довготерпіння Божого», і – для всіх, що приходять до Нього «нині».

Ось перед нами правда, і іншої немає, і не може бути. Ось три факти: твоя вина, твоє прощення; і ціна, яку заплачено за тебе. Цю правду треба прийняти, засвоїти, і жити, на підставі і зважаючи на неї. Ця правда була, є і буде, незалежно від того, хочеш ти цього чи не хочеш. Але якщо ти приймеш її, вона буде і твоєї правдою, правдою твого спасіння. Іншими словами, вона діє тільки «в усіх і на всіх віруючих». Тому що жертва Христова, яка була принесена дві тисячі років тому, нині для нас відкривається тільки «через віру», і благодать прощення і усиновлення сходить тільки на «віруючого в Ісуса».

Ось правда Божа. Ми думаємо, що вона за тридев’ять земель, а вона завжди поруч з нами. Ми шукаємо її, щоб захиститися від інших, а вона раптом виявляється проти нас. Ми деколи перестаємо вірити в неї, а вона раптом непереможне вторгається в наше життя. Будемо ж шукати її безкорисливо, маючи рішучість смиренно увійти в неї. Будемо готові і гріхи свої визнати; і разом з Христом розіп’ястися; і смиренно отримати прощення, спасіння по благодаті – як отримують жалюгідні, даром, не маючи ніякої надії коли-небудь гордо і з гідністю віддати борг.

Коментування вимкнено

Залишати вiдгуки заборонено.