Чер
12
2018

Про тих, хто живуть по духу і по плоті

Середа. Седмиця 3-тя після П’ятидесятниці.

Проповіді на кожний день. В.Резніков.

Аудіо(МП 3):

Рим.8:2-13; Мф.10:16-22

Посилаючи Апостолів у світ, Господь застеріг: «Ось Я посилаю вас, як овець поміж вовків: отже, будьте мудрі, як змії, і лагідні, як голуби. Остерігайтеся ж людей: бо вони видаватимуть вас на судилища і в своїх синагогах битимуть вас». І проти кого така злоба? – Проти тих, хто сповістить, що «Бог послав Сина Свого в подобі плоті гріховної в жертву за гріх»; проти тих, кого відтепер «закон духа життя в Христі Ісусі» звільнив «від закону гріха і смерті»; проти тих, хто сповістить, що більше немає «ніякого осуду тим, котрі у Христі Ісусі живуть не за плоттю, але за духом»! Тепер кожен, хто раніше марно намагався жити по духу, зможе вільно слідувати своїм вибором; і хто раніше не міг пробити стіну гріха, тепер раптом відчує, як вона піддається.

Але чому ж, принісши таку благу звістку, треба ще й остерігатися? Від кого саме чекати злоби, від кого підуть гоніння? А від тих, хто, незважаючи ні на що, вільно і свідомо віддасть перевагу життю не по духу, а по плоті. Що можна сказати про цих людей? – А тільки те, що якщо тепер «немає… ніякого осуду тим, котрі у Христі Ісусі живуть… по духу» (Рим.8: 1), то, значить, ті, що ходять за тілом тепер вже не мають ніякого виправдання. Відтепер життя тих і інших стрімко розходиться: ті, «що живуть за плоттю, думають про тілесне, а ті, що живуть за духом, — про духовне». І при тому, «помисли плотські є смерть, а помисли духовні — життя і мир».

Боротьба тут неминуча, тому що ті, що ходять за тілом не просто живуть по якомусь своєму особливому, незалежному закону. Їх «закон» в тому, що вони саме «законові Божому не підкоряються», і тому «помисли плотські є ворожнеча проти Бога». І якщо ми бачили, як навіть усередині людини виникають жорстокі сутички плоті проти духу, то як же вони не виникнуть у тих, в кому перемагає плоть, проти тих, в кому перемагає дух? Для одних сенс життя – слідувати волі Божій, а для інших – протистояти їй, заглушаючи і голос совісті, і голос проповідників істини. А третього нічого немає. Звідси і жорстокість гонінь, про яку попереджав Господь: «Видасть же брат брата на смерть і батько сина; і повстануть діти на батьків і уб’ють їх; і будуть вас ненавидіти всі за ім’я Моє».

Але слово Боже прямо каже: «коли живете за плоттю, то помрете», – хоча б і гнали, хоча б і вбивали інших. А якщо «духом умертвляєте діла плотські, то живі будете», хоча б і мучили вас, хоча б і вбивали вас раби плоті. Господь каже: «хто витерпить до кінця, той спасенний буде». І навіть у найстрашніших обставинах, коли «видаватимуть вас, не турбуйтеся, як або що говорити; бо в той час дано буде вам, що сказати, бо не ви будете говорити, а Дух Отця вашого говоритиме у вас». Але тільки завжди «будьте мудрі, як змії, і лагідні, як голуби». Будьте мудрі, завжди і в усьому розпізнаючи волю Божу; а потім слідуйте їй з голубиної простотою.

___________________http://mіhaіl.prіhod.ru/chіtalnіjj_zal/vіew/іd/1130485_______________

– Що сповістили апостоли?

«Бог послав Сина Свого в подобі гріховного в жертву за гріх».

_____________________________

– Що тепер може кожен, хто раніше марно намагався жити по духу?

  Вільно слідувати своїм вибором.

______________________

– Від кого підуть гоніння?

  Від тих, хто, незважаючи ні на що, вільно і свідомо віддасть перевагу жити не по духу, а по плоті.

______________________

– Що є плотські помисли?

  Смерть. Ворожнеча проти Бога.

– А духовні?

  Життя.

___________________

– Який «закон» тих, що живуть по плоті?

  «Закону Божому не підкоряються».

_________________

– У чому суть бути мудрим?

  Завжди і у всьому розпізнавати волю Божу.

_______________________

– Як має її дотримуватися?

  З голубиної простотою.

Коментування вимкнено

Залишати вiдгуки заборонено.