Лис
11
2017

Про властивості бісів

Неділя Седмиця 23-тя після П’ятидесятниці

В’ячеслав Резніков.

Аудіо:

Еф.2:4 – 10; Лк.8:26 -39

У Євангелії знаходимо багато прикладів вигнання бісів. Але сьогоднішнє читання особливо багато відкриває про властивості злих духів. По-перше, вражає їх сила, і та влада, яку вони можуть брати над людиною, і той жах, який можуть наводити. Гадаринських біснуватий був такий страшний, «що ланцюгами залізними і путами, і стерегли його, але він розривав ланцюги, і гнав його біс у пустелю».

Але тут же бачимо і слабкість, і навіть повне безсилля бісів. Вони не можуть переступити межу, яку проведе Бог. Вони так і не змогли погубити свою жертву, і навіть не змогли відвести її подалі від берега. Біснуватий, «побачивши Ісуса», «упав перед Ним», чого біси, звичайно, не могли бажати.

Бачимо безмежну нахабство бісів: мучачи людину, і не збираючись цього припиняти, вони ще сміють просити не мучити їх.

Дізнаємося, що біси, це – духи, що не займають простору: ось, в одній людині – цілий легіон. Але знаходитися вони можуть лише в одному місці: зараз вони тут, але скоро будуть вигнані, розсіються, і ввійдуть у безліч інших істот.

І знову бачимо їх безсилля перед Богом: навіть у свиней не можуть увійти без Його дозволу. Але знову ж бачимо і величезну силу, коли Бог передає кого-небудь у їх руки: ось, стадо мирних тварин раптом зірвалося з місця і загинуло в море.

Бачимо їх нетерплячість: вони поспішають накинутися на свої жертви. Діючи більш приховано, вони могли б принести значно більше шкоди.

Але бачимо і хитрість, і розум в інших випадках: вони не чіпають жителів Гадаринської країни, що не терзають їх, знаючи, що вони і так їм належать. Як одного разу під час недавньої боротьби з алкоголем один чоловік сказав: «як же хоче сатана, щоб ми прийшли до нього тверезими»! П’яний коли протверезиться – схаменеться. Звільнений від бісів сяде «біля ніг Ісуса», одягнений «і в здоровому глузді». Але що сказати про тих, хто вільно і тверезо робить бісівські справи? Адже так і вчинили гадаринських жителі, спокійно і ввічливо попросивши Його «віддалитися від них».

Бачимо й те, як Господь використовує силу бісів на шкоду ним же самим. Він наочно, на примітивній худобі, показує людям, що їм загрожує. Тих, хто створений «у Христі на добрі справи», Він вчить пам’ятати про свою гідність. І жахатися треба не загибелі безсловесних тварин, що «призначені на виловлення та знищення» (2 Пет.2: 12), а тому, що чекає нас, розумних, богоподібних, і навіть вже врятованих Господом Ісусом, якщо відженемо Його від себе своїми справами, своїм життям.

_____________

Гадаринських біснуватий. Святитель Феофан Затворник Думки на кожен день року

за церковними читаннями із Слова Божого.

Воскресіння Седмиця 23-та після П’ятдесятниці

Гадаринських біснуватий по зціленні своєму приліплюється до Господа і бажає бути з Ним завжди; потім, почувши волю Його, йде і проповідує про благодіяння, що його їм отримав, по всьому місту. Благодійник приваблює, воля Його стає законом для облагодіяного, і уста не можуть втриматися, щоб не звіщати про те, що отримано від Нього. Якби ми мали в пам’яті всі блага, що отримуємо від Господа, то не було б між нами невдячних, не було б порушників святої волі Його, не було б таких, які не любили б Його найбільш за все. У хрещенні ми позбавлені від прабатьківського гріха і всієї згубності його; в покаянні постійно омиваємося від гріхів, що невпинно прилипають до нас. Промислом Господнім охороняємося від бід, яких не бачемо, і отримуємо напрямок життя найбільш безпечний для нас і що сприяє цілям нашим; та й все, що маємо,- все від Господа. Тому – то нам слід всією душею належати Господу, у всьому виконувати волю Його і прославляти ім’я Його пресвяте, а найбільше життям і справами, щоб не бути гірше гадаринського біснуватого, який відразу виявився настільки мудрим, що став гідним прикладом всім для наслідування.

Джерело: http://azbyka.ru/otechnik/Feofan_Zatvornik/mysli-na-kazhdyj-den-goda-po-tserkovnym-chtenijam-iz-slova-bozhija/297

 

Коментування вимкнено

Залишати вiдгуки заборонено.