Гру
09
2017

Про всеозброєння Боже

Неділя. Седмиця 27-ма після П’ятидесятниці

Аудіо(МП 3):

Проповіді на кожний день. В.Резніков.

Про всеозброєння Боже.

Лк.13:10 – 17  Еф.6:10 – 17

Одного разу в синагозі Господь Ісус Христос зцілив скорчену жінку. Може бути, інші бачили в ній просто хвору людину, але Господь бачив і її, і «дух немочі» в ній. Буває, що злий дух наводить жах довкола; а буває, що незагрозливий для інших і шкодить тільки самому одержимому. Але в кожному разі – природа його ворожа Богові і Його творінню. І істинний послідовник справи Христової веде боротьбу «не проти крови і плоті,», але – за саму людину. За її душу і тіло, «проти начальства, проти влади, проти світоправителів темряви віку цього, проти духів злоби піднебесних».

Виходячи на цю битву, треба зодягнутися «у всеозброєння Боже». І робиться це так. По-перше, «станьте», – говорить Апостол. Встати, значить – відкинути лінощі, що приневолюють сидіти і лежати. Потім треба «підперезати стегна». Від воїна потрібно, щоб ремінь був туго затягнутий, щоб стегна завжди відчували його силу, що підтягує і збирає; щоб одяг не заважав роботі, подорожі, боротьбі. Християнин же повинен бути підперезаний «правдою», щоб вона збирала думку і не давала ухилитися ні праворуч, ані ліворуч.

А потім треба зодягнутися «в броню праведності». Броня з усіх боків убезпечує від ударів. А вразливим робить кожен гріх, кожен порок, кожна непотрібна звичка. І коли людина заслужила міцну репутацію праведника, то удари злоби, удари наклепу відлітають, як від броні, і не вразять ні зневірою, ні збентеженням, ні страхом.

«А понад усе візьміть щит віри, – продовжує Апостол, – яким зможете погасити всі розпечені стріли лукавого». Щит теж захищає від ударів, але на відміну від броні, яка на воїні завжди і з усіх боків, – щитом захищаються активно, направляючи в ту сторону, звідки пущена стріла, звідки очікується особливо сильний удар. Бо удари бувають такими, що весь світ здригається від них, і здається, що Бог забув про тебе.

Але, незважаючи на всю ворожнечу, ноги все ж повинні бути взуті «у готовність благовістити мир».

На голові ж – «шолом спасіння». Голова – найважливіша частина тіла. І закрита вона повинна бути самою головною думкою: про спасіння, яке вчинив нам «посеред землі» Господь Ісус Христос.

Ну а «меч духовний, – який належить взяти в руки, це – «слово Боже». Слово Боже навіть «гостріше від усякого меча двосічного: воно проникає до розділення душі й духу, суглобів і мізків, і судить помисли й наміри сердечні» (Євр.4: 12). Меч слова Божого здіймається і там, і тут: і де броня праведності, і де щит віри, і де шолом надії спасіння. Тому що без слова Божого немає ні того, ні іншого, ні третього.

А сьогодні в Євангелії показано дію броні праведності. Господь, навіть не звертаючись до злого духа, навіть не разячи його мечем слова Божого, навіть не вимовляючи веління залишити жінку, просто сказав: «жінко, ти звільнена від твоєї недуги. І поклав на неї руки; і вона зараз же випросталась і почала славити Бога».

_______________

◄ День 324 ► Святитель Феофан Затворник

Думки на кожен день року за церковним читанням із Слова Божого•

Введення Богородиці у храм.

У свято Введення у Храм Пресвятої Богородиці починають співати: «Христос народжується» *. Так готують віруючих до гідного стрітення свята Різдва Христового. Як зрозумів цю проповідь, то й дій за нею:

– заглибся в таїнство Єдинородного Сина Божого, зійди до початку втілення Його в передвічної раді Божої про буття світу і людини в ньому;

– побач відображення цього втілення у створенні людини, радісно зустрінь перший про нього благовіст негайно по падінні;

– простеж розумно поступове розкриття Його втілення у пророцтвах і прообразах старозавітних;

– з’ясуй, хто і як приготувався до прийняття втіленого Бога, під впливом Божественних виховних установ і дій, серед Ізраїлю;

– перейди, якщо хочеш, за межі народу Божого, і там збери промені Світла Божого, Яке у темряві світить,

– і усвідом, наскільки обрані від усіх народів дійшли до передчуття незвичайного прояву Божого промислу про людей. Це буде мислене приготування.

Але, наразі піст: зберися же поговіти, обдумай сповідь і причастись Святих Христових Таїн: це буде приготування діяльне і життєве. Якщо, внаслідок всього цього, дасть тобі Господь відчути силу приходу Свого у плоті – то, коли прийде празник, ти будеш вшановувати його не як через – чужу тобі радість, але як через – свою, кровну.

* Ірмос 1 – ї пісні 1 -го канону Різдва Христового.

Коментування вимкнено

Залишати вiдгуки заборонено.