Кві
13
2018

Про зростання і умалення

світла субота

Про зростання і умалення.

Проповіді на кожний день. В.Резніков.

Аудіо(МП 3):

Ін.3:22 – 33

Діян.3:11 -16

Христос воскрес!

Шлях до воскресіння Христового почався ще в раю, коли Бог утішив занепалих прабатьків, пообіцявши, що колись насіння жінки зітре голову змія. Потім Бог через пророків і праведників довго готував людей до пришестя Спасителя, а після Воскресіння – через Апостолів та інших святих допомагав приходити до Нього. Бог вічний, і діло Його йде через тисячоліття, а днів людського життя – «сімдесят літ, а як при силі — вісімдесят літ» (Пс.89: 10). І кожен, кого обирає Господь, якийсь час перебуває ніби на самому гребені діла Божого, а потім неминуче відходить убік. Але Божа людина завжди залишається Божою людиною. Сьогоднішні читання показують нам приклади таких людей і в розквіті, і під кінець їх служіння.

Ось Апостоли, сповнені Святого Духа, здійснюють чудесне зцілення. «Оскільки зцілений кривий не відходив від Петра та Іоанна, то весь народ, дивуючись, збігся до них». Що ж поганого в тому, що зібралися люди? А, між тим, Апостоли як би відштовхують їх від себе, навіть докоряють за те, що вони зібралися: «Чого дивуєтесь цьому, або чого на нас так дивитесь; ніби ми своєю силою чи побожністю зробили те, що він ходить»? І далі Апостоли – ні, щоб забути все минуле, – починають ще й прямо звинувачувати присутніх у злочинах проти Ісуса, Якого вони «зрадили та від Якого ви відреклися перед Пилатом, коли він хотів звільнити Його. Але ви від Святого і Праведного відреклись і просили дарувати вам чоловіка-вбивцю, а Hачальника життя вбили». Апостоли знали, що істинних дітей спасіння, тих, кого покликав Бог – не відштовхнеш словами справедливого докору, але швидше приведеш до розчулення і покаяння. А відійдуть, образяться, розгніваються тільки ті, хто збігся подивитися на них самих, як на небачених чудотворців.

Іоанн Хреститель теж не утішався оманою, що ось, мовляв, до нього йдуть люди. І він не пестив натовп прихожан, але викривав жорстокими словами: «поріддя єхиднове! Хто навчив вас тікати від грядущого гніву» (Мф.3: 7)? А сьогодні ми читаємо і про час його заходу. Щойно «виходили до нього Єрусалим, і вся Юдея, і вся околиця Йорданська» (Мф.3: 5). І ось вже другий став центром уваги. Він і хрестить, Він і творить чудеса, і всі йдуть до Нього, залишаючи Іоанна. Учні переживають за свого вчителя, але сам Іван не сумує, й не переймається людською славою і її невірністю. Він каже: «Йому належить рости, а мені умалятися». І ми пам’ятаємо, до якої міри змалів Іоанн: до в’язниці, до смерті, причому, смерті – то якої: просто зарізали його у в’язниці на догоду грішній жінці.

Але чи можемо ми сумніватися, що чим нижче применшується цей великий муж, тим сильніше радів про Жениха Небесного, про Господа Ісуса Христа, слава Якого зростала з кожним днем! «Хто має наречену, той жених, а друг жениха, стоячи і слухаючи його, радістю радіє, чуючи голос жениха. Отже, ця радість моя сповнилася».

Ось так істинні робітники намагаються відвернути від себе славу і радіють, коли Сам Господь її відводить.

Не всякому дано потрудитися для Божої справи, але умалення не минути нікому. І при будь-якому применшенні, від чого б воно не відбувалося, ми можемо сказати, як Іван Хреститель: «Йому належить рости, а мені умалятися».

Навіть якщо не бачимо Христа, як бачив він, навіть якщо навколо нас нескінченно множиться безбожність і всяке зло, – все одно ми не маємо права забувати про велич нашого Господа. Нехай вже немає сил продовжувати свою справу, – ну що ж, це тільки те значить, що нарешті Він закличе більш достойних, більш безкорисливих, і тепер – то діло Боже піде так, як воно має йти.

Але ось уже смалилась і світла пасхальна седмиця. Сьогодні останній святковий день, і ввечері закриються Царські врата. Але нехай зростає наша віра у Воскреслого Господа. Він має зростати – в нашому житті, в наших серцях, в наших справах. А нам – маліти перед Його нескінченної премудрістю і силою.

Христос воскрес!

Ін 3: 22-33

22 Після цього прийшов Ісус з учениками Своїми в Юдейську землю, і там жив з ними і хрестив. 23 Іоан же хрестив в Еноні, поблизу Салима, бо там було багато води; і приходили туди, і хрестилися, 24 бо Іоан ще не був посаджений до в’язниці. 25 Тоді виникла суперечка учнів Іоанових з юдеями про очищення. 26 І прийшли до Іоана і сказали йому: учителю! Той, Який був з тобою по той бік Йордану, про Якого ти свідчив, ось Він хрестить, і всі йдуть до Нього. 27 Іоан сказав у відповідь: не може людина приймати на себе нічого, якщо не буде дано їй з неба. 28 Ви самі мені свідчите про те, що я сказав: я не Христос, але я посланий перед Ним. 29 Хто має наречену, той жених, а друг жениха, стоячи і слухаючи його, радістю радіє, чуючи голос жениха. Отже, ця радість моя сповнилася. 30 Йому належить рости, а мені умалятися. 31 Хто приходить згори, Той над усіма є, хто від землі земний є і по-земному говорить. Хто з неба йде, Той над усіма є. 32 І що Він бачив і чув, про те й свідчить; і свідчення Його ніхто не приймає. 33 Хто прийняв Його свідчення, той ствердив, що Бог є істинний. 34 Бо Той, Кого послав Бог, говорить слова Божі; бо без міри дає Бог Духа. 35 Отець любить Сина і все дав у руки Йому. 36 Хто вірує в Сина, має життя вічне, а хто не вірує в Сина, не побачить життя, але гнів Божий перебуває на ньому.

_____

Діян 3 :11-16

11 Оскiльки зцiлений кривий не вiдходив вiд Петра та Iоана, то весь народ, дивуючись, збiгся до них у притвор, що називається Со­ломоновим. 12 Побачивши це, Пет­ро сказав народовi: «Мужi iзраїль­ськi! Чого дивуєтесь цьому, або чого на нас так дивитесь; нiби ми своєю силою чи побожнiстю зробили те, що вiн ходить? 13 Бог Ав­раама та Iсаака i Якова, Бог отцiв наших‚ прославив Сина Свого Iсу­са, Якого ви зрадили та вiд Якого ви вiдреклися перед Пилатом, коли вiн хотiв звiльнити Його. 14 Але ви вiд Святого i Праведного вiдреклись i просили дарувати вам чоловiка-вбивцю, 15 а Hачаль­ника життя вбили. Його Бог воск­ресив iз мертвих, чого ми свiдки. 16 I, ради вiри в iм’я Його, iм’я Його змiцнило цього, котрого ви бачите i знаєте, i вiра, яка вiд Hього, дарувала йому це зцiлення перед усiма вами.

 

Коментування вимкнено

Залишати вiдгуки заборонено.